သတင္းအေထြေထြဖတ္ျခင္းသည္အေကာင္းႏွင္ ့အဆိုးအျမင္ေဝဖန္ခဲြျခားနိုင္ရန္ျဖစ္ပါသည္..

Monday 13 February 2012

ျမန္မာ ့ရုိးရာ ေဆးမီးတို(၁)



ေသြးတုိးေရာဂါအတြက္ ကုထံုးေလးမ်ား
........................................................

ေသြးတိုးဟာ အသက္ကို ရန္ရွာတက္ၿပီး ေသြးတိုးလာပါက ေခါင္းမူး ေခါင္းကိုက္
ဇက္ထုိး ရင္တုန္ အသက္ရူမ၀ အိပ္ေရးပ်က္ မ်က္စိအာရံုေၾကာမ်ားခ်ိဳ႕ယြင္းလာကာ
စိတ္မၾကည္လင္ ေလငန္း ႏွလံုးေရာဂါမ်ား ရလာတက္သည္ဟု သိရပါသည္။
တက္ႏိုင္သမွ် ေသြးေပါင္ခ်ိန္ ပံုမွန္နီးပါးရိွေနေစရန္ အျမဲသတိထားရသည္။ ေသြးတိုးလာပါက ေသြးက်ေဆးမွန္မွန္စားရန္မလိုဘဲ အစားအေသာက္ျဖင့္ထိမ္းျခင္း ။ ေသြးဖိအားစတက္ခ်ိန္ အစားအစာ အေနအထိုင္
ဆင္ျခင္ရပါသည္။
စိုးရိမ္စိတ္ ပူပန္စိတ္မထားဘဲ ေသာကကင္းေအာင္ ေနထိုင္၊ လမ္းေလွ်ာက္ျခင္း
ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားျခင္းျဖင့္ ထိမ္းႏိုင္ပါသည္။ ဆားမ်ားေသာဟင္း ငါးပိ ငါးေျခာက္
၀မ္းတြင္းသား အုန္းႏို႕ တညင္းသီး ဒူးရင္းသီး၊ ၀က္ ၊ ဘဲ၊ ငါးရွည့္၊ ႏြားႏို႕၊ေထာပတ္၊
အခ်ည္ေဖာက္မုန္႕၊ ေရခဲ၊ ငါးသေလာက္၊ ငါးခူ၊ အခ်ိဳမႈန္႕တို႕ တိုင္းရင္းေဆးအရ
ေရွာင္ရသည္။
က်မ္းမာေရးကို ဂရုစိုက္တဲ့ ေနရာမွာ မိမိသာအဓိကအက်ဆံုးပုဂၢိဳလ္ဆိုတာ အျမဲသတိထားရပါမယ္။ သင္ေသြးတိုးလာလ်င္ အလ်င္းသင့္သလို၊ အဆင္ေျပသလုိသံုးႏိုင္ရန္ ဆႏၵျပဳရင္း စုေဆာင္းမွတ္သား ေဆးနည္းတိုေလးမ်ားကို
ေရးသားတင္ျပလိုက္ပါတယ္။
.......................................................................

ညအခ်ိန္မေတာ္ ေသြးတုိးလာပါက
အိမ္တြင္ေဆးခါးႀကီးပင္ စိုက္ထားပါက ေဆးခါးႀကီးႏွစ္ရြက္ကို အျမန္၀ါးစားလိုက္ပါ။
ဧကရာဇ္ရြက္ ေရေႏြးေျဖာ တို႕စားပါ။
ေသြးတိုး၊ေခါင္းကိုက္၊ ဇက္ေလး
ေျခဖ၀ါးအလယ္ကို ႏိွပ္ေပးျခင္း၊ ေျခဖမိုးကိုပူေနေအာင္ သပ္ေပးျခင္းျဖင့္ အသည္းအပူဓါတ္ကို ေလ်ာ့ေစသည္။ ေသြးတိုးက်လာပါမည္။
ေသြးအရမ္းတိုး၊ ရင္တုန္ႏွလံုးခုန္
ကြမ္းရြက္(၅)ရြက္၊ ရဲယို(၅)ရြက္ ညီေအာင္ ႏွစ္ခုျပဳလုပ္၍ အရည္ညစ္ၿပီးေသာက္။
ရဲယိုရြက္မရိွက ကြမ္းရြက္ (၅) ရြက္ အရည္ညစ္ေသာက္ပါ။
ေသြးတိုး ဇက္ေၾကာတက္လာလွ်င္
တရုပ္နံနံ ပဥၥငါးပါးသတၱဳရည္ကို ဇြန္းျဖင့္ ထည့္၊ ဖေယာင္းမီးႏွင့္ အပူေပးေသာက္ပါ။

ေသြးတိုးကိုၾကက္သြန္ျဖဴစား၍ ကုသျခင္း

ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားမ်ားစားပါက ေအာက္ေသြး(၁၅)ရာခိုင္ႏႈန္းအေပၚေသြး(၁၀)ရာခိုင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ၿပီး ေလျဖတ္ျခင္း(၃၀) ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ႏွလံုး(၅၀) ရာခိုင္ႏႈန္း
အခ်ိဳဓါတ္ (၁၁) ရာခိုင္ႏႈန္းေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္သည္။
အခ်ိဳ၊ အငံ အထူးေလွ်ာင္၍ လမ္းေလွ်ာက္ေလ့က်င့္ခန္းလည္း မွန္မွန္ျပဳလုပ္
ေပးသင့္ပါေၾကာင္း . . . . . . . .

ေစာစႏၵီေဆြ(မိတၳီလာ)
............................................................................................

အစာအိမ္ေရာင္/အစာအိမ္နာအတြက္
နႏြင္းမႈန္႕ကို ပ်ားရည္ျဖင့္ ေတကာ အလံုးကေလးမ်ားလံုး၍ တစ္ေန႕ သံုးႄကိမ္
တစ္ႀကိမ္လွ်င္ ႏွစ္လံုး စားသံုးနိုင္ပါသည္။

..............................................................................

မိန္းမတို႕ေသြး ဤေဆးေပး

ေယာက်္ားမွာ အေမြး၊ မိန္းမ မွာေသြး ဟူေသာ ဆိုရိုးစကားကို လူတိုင္းၾကားဖူးလိမ့္
မည္ထင္ပါသည္။ မိန္းမမွာေသြးဟူေသာ ဆိုရိုးစကားႏွင့္အညီ မိန္းမတို႕သည္
တစ္လတစ္ႀကိမ္ ရာသီေသြးမလာပါက ေခါင္းကိုက္၊ ေခါင္းမူး၊ ဆီးစပ္ကိုက္ခဲျခင္းမ်ား၊ ဘာမွမလုပ္ခ်င္ မကိုင္ခ်င္ ျဖစ္သည့္္အျပင္ ရာသီမလာတာ
ၾကာပါက ေဖာက္ျပန္ကာ ရူးေၾကာင္ေၾကာင္ပင္ျဖစ္ေစတက္ပါသည္။
စာေရးသူေတြ႕ဖူးေသာ မိန္းကေလးတစ္ေယာက္ဆိုလွ်င္ ရာသီမလာတာၾကာျခင္း
ေၾကာင့္ ေၾကာမ်ားဆိုင္း၊ ေသြးမ်ားပိတ္ဆို႕ကာ ေျခလႈပ္မရ လက္လႈပ္မရျဖစ္ကာ
စကားကိုပင္ ေလးလံုးကြဲေအာင္ မေျပာနိုင္ေတာေခ်။ ထိုေၾကာင့္ မိန္းမတို႕အတြက္
ရာသီေသြးမွန္မွန္လာရန္ အေရးႀကီးပါသည္။ အခ်ိဳ႕မိန္းမပ်ိဳမ်ားကလည္း ရာသီေသြးကိစၥကို ရွက္စရာဟုထင္ကာ မိခင္အားလည္းဖြင့္မေျပာ၊ ကိုယ္ကိုယ္တိုင္
လည္းဘာမွမသိ ဘာမွမလုပ္တက္ဘဲ ဒီအတိုင္းေနသြားၾကသျဖင့္ မျဖစ္သင့္တာ
ေတြ ျဖစ္ၾကရပါသည္။ ထို႕ေၾကာင့္ မိခင္ျဖစ္သူမ်ားကလည္း မိမိတို႕၏ သမီးပ်ိဳမ်ားကို တစ္လတစ္ခါကိစၥကို ဂရုစိုက္ပါရန္ မွာၾကားရင္း ေသြးသားညီညြတ္
ေစေသာ ကိုးပါးေဆးကိုေဖာ္ျပလိုက္ရပါသည္။
ေသြးသားညီညြတ္ေစေသာ ကိုးပါးေဆး
ႀကံဟင္းျမစ္၊ႄကြက္ႏွာေမာင္းျမစ္၊ ခင္ဘုတ္ျမစ္၊ ရွားႀကီးျမစ္၊ ကၽြဲေပါက္ျမစ္၊
ဂံုလက္တို၊ ဂံုခ်ိဳ၊ ဂံုခါး၊ ဂံုေဘာဓိ၊ ျမင္းစဂံု ၄င္းေဆးကိုးပါးကို အညီအမွ်စီစု၍ အမႈန္႕
ေထာင္းကာ ပုလင္းျဖင့္လံုျခံဳစြာထားပါ။ မိမိတို႕ခႏၶာကိုယ္ဓါတ္ျဖင့္ ခ်င့္ခ်ိန္ၿပီး
ကြမ္းသီးလံုးခန္႕စားပါေလ။ ဆားပုတ္ႏွင့္ျဖစ္ေစ ဆားႏွင့္ျဖစ္ေစ စားပါ။ေသြးသား
ညီညြတ္၍ စားလို႕ေကာင္း ေသာက္လို႕ေကာင္း ျဖစ္ပါလိမ့္မည္။ႄကြက္ႏို႕လည္း
ေပ်ာက္ကင္းပါသည္။
ေနာက္တစ္နည္းမွာ
ငရုပ္ေကာင္း ေလးက်ပ္သား
ေလးညႇင္း ငါးက်ပ္သား ၄င္းေဆးနည္းကိုလည္း ရာသီေသြးမေပၚပါက ဆားဖုတ္ရည္ ေႏြးႏွင့္တုိက္ပါ။ ဓါတ္ခ်ဳပ္လွ်င္ဆားစိမ္းႏွင့္တုိက္ရမည္။
ထင္ေအာင္မိုး(မေကြး)
.....................................................................................

ျမန္္မာ့ရိုးရာ ေဆးနည္းတိုမ်ား

ျမန္မာ့ေဆးပညာ၏တိုင္းရင္းေဆးျမစ္ခ်င္းၿပီး လက္ေတြ႕ေဆးနည္းတုိမ်ားအျဖစ္
ေဆးခန္းတြင္ ကုသေအာင္ျမင္ခဲ့ေသာ ေဆးနည္းမ်ားအျပင္ ျပည္သူၾကားတြင္
လက္ဆင့္ကမ္း ေက်ာ္ၾကားခဲ့သည့္ ေဆးနည္းမ်ား ျဖစ္ပါသည္။ ဤေဆးနည္းတိုမ်ား
သည္ မိမိ၏က်မ္းမာေရး ေစာင့္ေရွာက္မႈျပဳရာတြင္ ပမာဏကိုယ္တိုင္ ကုသႏိုင္ေသာ ေဆးနည္းမ်ိဳးျဖစ္သည္။ လက္ေတြ႕တြင္ ေပ်ာက္ကင္းသက္သာမႈကို
အမ်ားဆံုး အက်ိဳးျပဳေသာ လက္ေရြးစင္ေဆးနည္းတိုမ်ားျဖစ္သည္။

ဆီးခ်ဳပ္ေရာဂါ
ဗုဒၶံ သရဏံပင္ အပြင့္ႏုကိုျဖစ္ေစ အသီးႏုကိုျဖစ္ေစ ေရေႏြးေျဖာ တို႕စားေပးျခင္း
သုပ္စားေပးျခင္းျဖင့္ ဆီးႏွင့္ ပတ္သက္ၿပီးခံစားေနရေသာ ဆီးနည္းျခင္း၊ ဆီးခ်ဳပ္ျခင္း
ေ၀ဒနာတို႕ကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းႏုိင္ပါသည္။မိမိ၏ေရာဂါေ၀ဒနာ အႏုအရင့္ကို
ခ်ိန္၍ တစ္ရက္ႏွစ္ရက္ ဆက္၍ စားေပးႏိုင္ပါသည္။
ဆီးႏွင့္ပတ္သက္၍ ဆီးခ်ဳပ္ေရာဂါ ေ၀ဒနာရွင္မ်ားသည္ ဆီးရြင္ေဆးတစ္လက္ကို
မိမိေနထိုင္မွာ ၀န္းက်င္တစ္၀ိုက္မွျဖစ္ေစ ဟင္းရြက္တန္းမ်ားမွျဖစ္ေစ ရႏိုင္ေသာ
ဟင္းႏုႏြယ္ကို ေဆးနည္းတို တစ္လက္ျဖင့္ အသံုးျပဳကုသႏိုင္ေပသည္။
ကုသနည္းမွာ ဟင္းႏုႏြယ္အရြက္မ်ား၊ ရိုးတန္မ်ားကို ငါးက်ည္းေျခာက္ႏွင့္ ဟင္းခ်က္
စားေပးျခင္း၊ ေၾကာ္စားေပးျခင္းျဖင့္ ကုသမႈကိုေဆာင္ရြက္ႏုိင္သည္။

ေက်ာက္ကပ္အားနည္းေရာဂါ
ေက်ာက္ကပ္ႏွင့္ ပတ္သတ္၍ ေက်ာက္ကပ္အားနည္းေရာဂါေ၀ဒနာရွင္မ်ားအတြက္
အဖိုးတန္ေဆးနည္းတို တစ္ရပ္ကိုေဖာ္ျပလုိက္ပါသည္။ ဟင္းရြက္တန္းတြင္ လြယ္
ကူစြာ၀ယ္ယူရရိွႏုိင္ေသာ ေဂၚရခါးသီးကို ဆိတ္သားႏွင့္ျဖစ္ေစ၊ ၾကက္သားႏွင့္ျဖစ္ေစ ဟင္းခ်က္စားေပးႏိုင္သည္။ သို႕မဟုတ္ ေဂၚရခါးသီးကို
သနပ္စားေပးျခင္း၊ ေၾကာ္ခ်က္ခ်က္စားေပးျခင္း၊ ျပဳတ္တို႕စားေပးျခင္းျဖင့္ ေက်ာက္ကပ္အားနည္းေရာဂါကို ေလွ်ာ့ပါးသက္သာေစႏိုင္
သည္။ တညင္းသီးကို ေက်ာက္ကပ္အားနည္းေသာ ေရာဂါရွင္မ်ား၊ ေက်ာက္ကပ္ႏွင့္ ပတ္သတ္သည့္ ေရာဂါေ၀ဒနာရွင္မ်ား အထူးေရွာင္သင့္ပါသည္။

ေက်ာက္တည္ေရာဂါ

ၾကက္ဟင္းခါးအဖိုပင္၏ အရြက္ကို ထုေထာင္း၍ ရရိွေသာ အရည္(သတၱဳရည္)
ႏွစ္က်ပ္ရွစ္ပဲသားတြင္ ဒိန္ခ်ည္ရည္ တစ္က်ပ္ရွစ္ပဲသားကို ေရာစပ္ပါ။
ဤေဆးမွာ ေဆးတစ္ခြက္စာပင္ျဖစ္ပါသည္။
အထက္ပါေဆးကို ေသာက္ေနစဥ္ တြဲဖက္ကုထံုးအေနျဖင့္ ဆန္ပုန္းရည္ သံုးက်ပ္
သားခန္႕ကို ကုထံုးေဆးခ်က္အျဖစ္ေသာက္ေပးရပါသည္။ ဤနည္းစနစ္အတိုင္း
ေလးရက္ဆက္၍ေသာက္ေပးပါ။ ေလးရက္နားပါ။ ေနာက္ငါးရက္ဆက္၍ေသာက္
ေပးပါ။ ငါးရက္နားပါ။ ထို႕ေနာက္ ေျခာက္ရက္ဆက္၍ေသာက္ေပးပါ။ ေျခာက္ရက္
နားပါ။ ခုနစ္ရက္ဆက္၍ေသာက္ေပးပါ။ ခုနစ္ရက္နားပါ။ ဤကုသမႈ အစီအစဥ္
အတိုင္းေဆာင္ရြက္ေပးျခင္းျဖင့္ ေက်ာက္တည္ေရာဂါသည္ စင္ၾကယ္စြာ
သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါသည္။ ဤေဆးနည္းသည္ ေက်ာက္ေၾကေဆး၊
ေဆးနည္းတို တစ္လက္အျဖစ္ ျမန္မာ့ေဆးဆရာမ်ား လက္သံုးအျဖစ္ အသံုးျပဳခဲ့ေသာ ျမန္မာ့ျမစ္ခ်င္းၿပီးေဆးနည္းျဖစ္ပါသည္။

ဆီးေအာင့္ေရာဂါ

ဆီးႏွင့္ပတ္သက္၍ အမ်ားဆံုးႀကံဳေတြ႕ရတက္ေသာ ေရာဂါစုတြင္ ဆီးေအာင့္ျခင္း
လည္းပါ၀င္ေပသည္။ ဤေရာဂါအတြက္ ေဆးနည္းတိုအလက္မွာ ေစာင္းခါးသီး
အစိမ္းကို ငါးဖယ္ႏွင့္ခ်က္စားေပးျခင္းျဖင့္ ဆီးေအာင့္ျခင္းကို လက္ေတြ႕ ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ပါသည္။ ဆီးရႊင္ေဆးအျဖစ္ ေရရိုးရိုးကို တပိုင္ေသာက္ေပးႏုိင္ပါသည္။ ဆီးေအာင့္ ေရာဂါေ၀ဒနာရွင္မ်ားအေနျဖင့္ ေရခဲေရ
ကို အထူးေရွာင္ၾကည္သင့္ပါသည္။


ဆီးပုပ္ေရာဂါ
ဆီးပုပ္ေရာဂါသည္ က်ယ္၀န္းရႈပ္ေထြးစြာ တည္ရိွေနပါသည္။ အခါအခြင့္သင့္ခ်ိန္တြင္ အက်ယ္တ၀င့္ တင္ဆက္ပါဦးမည္။ယခုေဆာင္းပါး၌
ေဒသေပါက္ေဆးပင္မ်ားႏွင့္ အလြယ္ကုထံုးကို တင္ျပဖို႕အားေလွ်ာ္စြာ ေဆး၀ါး
ေဖာ္စပ္အသံုးျပဳနည္းကို တင္ျပလိုက္ရပါသည္။
ဇီးျဖဴသီး အေျခာက္မႈန္႕ တစ္က်ပ္သား၊ ပ်ားရည္စစ္စစ္ႏွင့္ျဖစ္ေစ၊ ထန္းလ်က္ႏွင့္
ျဖစ္ေစ၊ သကာရည္ႏွင့္ျဖစ္ေစ လြယ္လင့္တကူရရိွမည့္ ပစၥည္းတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးျဖင့္သာ
စားေပးပါ။ ေဆးတစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ တစ္ႀကိမ္လ်င္ လက္ဖက္စားဇြန္းတစ္ဇြန္း
ေသာက္ေပးႏို္င္ပါသည္။ ေဆးကို တစ္ေန႕သံုးႀကိမ္ေသာက္ေပးပါ။ နံနက္တစ္ႀကိမ္၊
ေန႕လယ္တစ္ႀကိမ္၊ ညတစ္ႀကိမ္ေသာက္ေပးပါ

ဆီးလြန္ေရာဂါ

ဇီးျဖဴသီး၊ ငွက္ေပ်ာသီးတို႕ကို ေရာစပ္၍ အရည္ထုတ္ပါ။ ရရိွေသာ အရည္ကို
ပ်ားရည္၊ သၾကားတို႕ျဖင့္ ေရာစပ္၍စားေပးျခင္းသည္ ဆီးလြန္ျခင္းကို ေပ်ာက္ကင္း
ေစႏို္င္ပါသည္။
ေက်ာ္တင့္ေဆြ
............................................................................
ကိုယ္တြင္းေရာဂါမ်ားကို အစြမ္းထက္ကာကြယ္ေပးေသာအမွ်င္
လူတို႕ကိုယ္တြင္း၌ အစာအဆိပ္ျဖစ္ျခင္းႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ၊ အစာအိမ္ကင္ဆာႏွင့္
အူသိမ္အတြင္းျဖစ္ေသာေရာဂါမ်ားကို လူတို႕စားေသာအစားအစာမ်ားတြင္(အမွ်င္)
ပါေသာ အစားအစာမ်ားက ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေလသည္။ (အမွ်င္)ပါေသာအစားအစာတို႕မွာ ပဲျမစ္၊ မုန္လာဥကဲသို႕ေသာ အျမစ္ႏွင့္ သစ္ဥမ်ား၊ ဒန္႕သလြန္ႏွင့္ ရံုးပတီ ကဲ့သို႕ အသီးမ်ား၌လညး္ (အမွ်င္)မ်ား ပါၾကေလသည္။
၄င္းတို႕သည္ အမွ်င္ၾကမ္းမ်ားသာ ျဖစ္၏။ အမွ်င္ၾကမ္းမ်ားသည္ အစာေျခရခက္သျဖင့္ အစာအေနနွင့္ အေရးမပါလွေခ်။ ဖြဲနုတြင္ပါေသာ အမွ်င္
မ်ိဳးမွာ သာမာန္အားျဖင့္ မျမင္ႏိုင္ေသာ အမွ်င္ႏုကေလးမ်ားျဖစ္သည္။ ၄င္းအမွ်င္ႏု
မ်ားသည္ ခႏၵာကိုယ္ကို တစ္နည္းတစ္ဖံု အေထာက္အကူျပဳၾကေလသည္။
အမွ်င္မ်ားသည္ အစာေျခရခက္အျဖင့္ ၀မ္းသြားရာတြင္ ဒီအတိုင္းျပန္လာၾကသည္။
ထုိေၾကာင့္ အဟာရတန္ဖိုးလည္း မရိွဘဲ အစာတြင္ရႈပ္ေနေသာ ပစၥည္းမ်ားဟု
ယခင္ကထင္ခဲ့ၾကသည္။ သို႕ေသာ္ အမွ်င္မ်ားသည္ ၀မ္းေပ်ာ့ေပ်ာ့သြားေစသည္။
အေနာက္ႏိုင္ငံမ်ားသည္ အမွ်င္ပါေသာ အစားအစာမ်ားကို
မစားသေလာက္ရိွပါက ႏွလံုးေရာဂါ ၊ အစာအိမ္ကင္ဆာနွင့္ အူသိမ္တြင္ျဖစ္ပြားေသာ ေရာဂါမ်ားႏွင့္ ဆက္စပ္ေနေၾကာင္း သိပၸံ ပညာရွင္မ်ားက ေတြ႕ရိွလာၾကသည္။ ေသြးေၾကာထဲတြင္
ကိုလက္စထေရာ ဆိုသည့္ အဆီမ်ားေနပါက ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ဖို႕မ်ားသည္ဟု လက္
ခံထားရာ ကုိလက္စထေရာ ပါ၀င္မႈကို အမွ်င္မ်ားကေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ေလသည္။
အမွ်င္သည္ ကိုယ္တြင္း၌ အဆိပ္ျဖစ္ေစမည့္ ပစၥည္းအခ်ိဳ႕ကိုလည္း စုပ္ယူႏိုင္ေပသည္။ အမွ်င္၏မေကာင္းေသာ အခ်က္တစ္ခုမွာ အဟာရဓါတ္အခ်ိဳ႕
သည္ ၄င္းႏွင့္ကပ္ညိၿပီး ျပန္ထြက္သြားႏိုင္ျခင္းျဖစ္သည္။ အထူးသျဖင့္ ခႏၵာကိုယ္၏
သတၱဓါတ္စုပ္ယူႏို္င္မႈသည္ အမွ်င္ေၾကာင့္နည္းသည္။ မည္သို႕ပင္ဆိုေစ
အမွ်င္မ်ားပါေသာ အစားအစာမ်ားကို လူတို႕စားသံုးသင့္လွသည္။ ဥပမာ- သရက္သီး ၊ နာနတ္သီး ၊ ထန္းျမစ္ ၊ ပဲျမစ္ ၊ ဒန္႕သလြန္သီး ၊ အာတာလြတ္ဥ ၊
ရံုးပတီသီး ၊ ကေလာဥ ၊ မုန္လာဥ ကဲ့သို႕ေသာ အမွ်င္ပါေသာ ဥမ်ားအျပင္ ၊ အျခား
အမွ်င္ပါေသာ အစားအစာတို႕ကို၊ စားသံုးျခင္းျဖင့္ လူတို႕တြင္ျဖစ္တက္ေသာ
ႏွလံုးေရာဂါ၊ အစာအိမ္ကင္ဆာႏွင့္ အူသိမ္တြင္ျဖစ္ပြားတက္ေသာ ေရာဂါမ်ားကို
ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္သည့္အျပင္ လူတို႕အတြက္ သံုးတက္လွ်င္အက်ိဳးရိွေသာ အမွ်င္ပါ
အစားအစာမ်ားျဖစ္ေလေတာ့သည္။
ဇင္၀င္းထက္(ကိုးကား - ဦးတိုင္းအုပ္၏ အစာအဟာရသိပၸံ)

ခင္မင္ရေသာ ညီေလးေမာင္ဇီဝက ျမန္မာ ့ေဆးမီးတို ဆိုက္ထဲမွ ခြင့္ျပဳခ်က္ႏွင္ ့ ကူးယူေဝမ်ွလိုက္ပါတယ္
ေဂၚလီပါ-

No comments:

Post a Comment

ေနာက္ဆုံးရပို ့စ္၂၀စာတင္ထား၍ဖတ္လိုပါကRead more သို ့ေခါင္းစဥ္စာသို ့အိုင္ကြန္အရုပ္ကေလးအားကလစ္လိုက္ပါ

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks