သတင္းအေထြေထြဖတ္ျခင္းသည္အေကာင္းႏွင္ ့အဆိုးအျမင္ေဝဖန္ခဲြျခားနိုင္ရန္ျဖစ္ပါသည္..

Saturday 24 March 2012

အညာစာ စစ္စစ္ ေျမဥႏွင့္ ပုတတ္(ဦးစႏိၵမ(စလင္း))



အညာအရပ္တြင္ မုိးၿဖဳိင္ၿဖဳိင္ က် ၿပီဆုိလွ်င္ ပုတတ္ေတြ လႈိင္လႈိင္ေပၚ ေခ်ၿပီ။ ပုတတ္ေကာင္ကုိ ႐ုပ္လုံးေပၚ ေအာင္ ခုိင္းႏႈိင္းျပရလွ်င္ ပုတ္သင္ ညဳိႏွင့္ ခပ္ဆင္ဆင္ ျဖစ္သည္။ သုိ႔ ေသာ္ ပုတ္သင္ညဳိေလာက္ အရြယ္ မႀကီးပါ။ အေနအထားမွာပုတ္သင္ ညဳိထက္ အလ်ားရွည္လ်က္ ေခါင္းေသး၊ ခႏၶာကုိယ္ေသး၊ အၿမီးသြယ္ ၿပီးရွည္သည္။ ပုတ္သင္ညဳိေလာက္ မႀကီးေပမယ့္ ပုတတ္အႀကီးစားတစ္ ေကာင္ ၁၅ က်ပ္သားေက်ာ္ေက်ာ္ အခ်ိန္စီးသည္။ 'ပုတတ္ လိမၼာ၊ ဂယ္ႏွစ္မႊာ'ဟုဆုိ႐ုိးအတုိင္းသာမန္ ပုတတ္သည္ ဂယ္ေပါက္တစ္ေပါက္ သာရွိေသာ္ျငား၊ လိမၼာပါးနပ္ေသာပုတတ္မ်ားသည္ သူတုိ႔ ခုိေအာင္းေနထုိင္ရာက်င္းဝဝင္ေပါက္၊ ထြက္ ေပါက္ အျပင္ ရန္သူလာလွ်င္ အသင့္ ထြက္ေျပးႏုိင္ရန္ လွ်ဳိ႕ဝွက္ ဂယ္ ေပါက္ကုိ ႏွစ္ေပါက္ထားတတ္ၾက ေလသည္။ ပုတတ္၏ ဝင္ေပါက္ ထြက္ေပါက္သည္ အျခားတြင္းေအာင္းသတၱဝါတုိ႔၏ ဝင္ေပါက္၊ ထြက္ေပါက္ထက္ သပ္ရပ္ေခ်ာေမြ႕ လွေပသည္။ ေခ်ာေမြ႕သပ္ရပ္တာလည္းမေျပာႏွင့္။ ပုတတ္မ်ားသည္ သူတုိ႔အေပါက္ကုိသူတုိ႔လည္ပင္း ႏွင့္ စိမ္ေျပနေျပအခ်ိန္ယူျပဳလုပ္ ေလ့ရွိသည္။ သူတုိ႔၏ သဘာဝအသိအရအစာရွာရာကအျပန္ ညေနတုိင္ ၿပီဆုိလွ်င္ ဝင္ေပါက္၊ ထြက္ေပါက္ကုိအေသအခ်ာလုံၿခဳံစြာပိတ္အိပ္ေလ့ ရွိသည္။ ေျမေအာင္းသတၱဝါ ျဖစ္သည့္ ပုတတ္သည္ ေျ>ြမမ်ားလုိသူတုိ႔မွီခုိရာေျမေနရာကုိလုိက္၍ အေရာင္ ေျပာင္းတတ္၏။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ပုတ္ သင္ညဳိထက္ လွျခင္း ျဖစ္သည္။ ပုတတ္လႈိင္လႈိင္ ေပၚေသာလသည္ တန္ခူး၊ ကဆုန္၊ နယုန္လ ျဖစ္သည္။ မုိးဦးက် ေနာက္က်ၿပီးမုိးနည္းသည့္ႏွစ္ဆုိလွ်င္ေတာ့ ဝါဆုိ၊ ဝါေခါင္ လအထိေတြ႕ရတတ္ေလသည္။ ထုိ႔ ေၾကာင့္ မုိးဦးေကာင္းေသာလေတြ ဆုိလွ်င္ နယုန္လေလာက္မွာပင္ ေပါင္းပင္ေတြကပုတတ္က်င္းေတြ ဖုံးသြားျခင္းျဖစ္ၿပီးပုတတ္က်င္းမ်ားကိုရွာေဖြလုိ႔မရေတာ့ပါ။ ပုတတ္မ်ားသည္ တစ္ေကာင္ ႏွင့္ တစ္ေကာင္ေဆာ့ကစားရင္းေနာက္ ေျခႏွစ္ေခ်ာင္းေထာက္လ်က္ ခႏၶာကုိယ္ သုံးပုံႏွစ္ပုံေလာက္မတ္ ကာပတတ္ရပ္ေလ့ရွိပုံမွာ ၾကည့္၍ ပင္ေကာင္းလွသည္။ ျမင္းမ်ားပတတ္ရပ္သည္ဟူေသာအသုံး အႏႈန္းမွာယခုေရးျပေသာပုတတ္ႏွင့္ မ်ား ႏွီးႏြယ္ေနသလားဟုထင္ျမင္ မိသည္။ အေသအခ်ာတပ္အပ္ေတာ့ မေျပာႏုိင္။ ပုတတ္သည္ သူတုိ႔ က်င္လည္ က်က္စားရာနယ္ေျမ၏ အေရာင္ကုိလုိက္၍ ေျပာင္းတတ္ ေသာ္ျငားအျဖဴေရာင္ အစက္ အေျပာက္ကေတာ့ ပါၿမဲျဖစ္သည္။ ထုိ႔အတူေက်ာကုန္းမွာပါေသာအစက္အေျပာက္ကုိေျပာင္းေစ့၊ အၿမီးပုိင္းမွာပါေသာအစက္ အေျပာက္ကုိလူးေစ့၊ ဗုိက္ျပင္ႏွင့္ ေက်ာကုန္းၾကားေဘးစပ္တြင္ပါေသာအစက္အေျပာက္ကုိစပါးေစ့ဟုတူရာအနီးစပ္ဆုံးကုိဥပမာျပဳမွည့္ေခၚ ၾကပုံမွာလည္းယုတၱိရွိလွသည္။ ထုိအစက္အေျပာက္ကေလးမ်ားပါ ေသာေၾကာင့္ အျခားသတၱဝါမ်ားထက္ ပုတတ္မ်ားပုိလွသည္ဟုထင္မိသည္။ ဖြတ္ေမ့၊ ပုတတ္ေမ့ ဟူေသာဆုိ႐ုိးစကားအရဖြတ္တုိ႔၊ ပုတတ္တုိ႔ဖမ္းလွ်င္ တရႊီရႊီႏွင့္ေလခြၽန္ ရသလုိေမ့ေမ့ဟုလည္းေအာ္ရသည္။ ထုိသုိ႕ေအာ္သံၾကားလုိက္သည္ႏွင့္ ဖြတ္၊ ပုတတ္တုိ႔သည္ ေခတၱေမ့ သလုိျဖစ္ၿပီးရပ္တန္႔ေနခုိက္ လူကအသာဖမ္း႐ုံ႐ုိက္႐ုံသာျဖစ္သည္။ ဖြတ္ ရၿပီလားဆုိလွ်င္ ေခါင္းကိုျဖတ္ၿပီးမွ ရပ္ထဲ၊ ရြာထဲယူေလ့ရွိသည္။ ေခါင္းကုိမျဖတ္ဘဲယူကမြဲတတ္သည္ဟုအယူရွိၾကေလသည္။ ဖြတ္ကုိမြဲျခင္း ႏွင့္တြဲလ်က္ ျမင္ၾကေသာ္ျငားသူကမုိးေလဝသကုိေဖာ္ၫႊန္းျပျခင္းျဖင့္ အက်ဳိးျပဳေလသည္။ ဥပမာ- ဖြတ္၏ ဦးေခါင္းမွာမည္းေမွာင္ေနလွ်င္ မုိးဦးေကာင္းမည္။ ေက်ာကုန္းအလယ္ မွာမည္းေမွာင္ေနလွ်င္ မုိးလယ္ ေကာင္းမည္။ အၿမီးမွာမည္းညဳိေန လွ်င္ မုိးေႏွာင္းေကာင္းမည္ဟုေက်းလက္ေတာင္သူမ်ားကအတပ္သိၾကသည္။ ထုိနည္းအတုိင္း ႏွမ္းႀကဲ၊ ထြန္ ယက္ၾကေလသည္။ ၄င္းနည္းက မွန္ ကန္ေၾကာင္းအေျပာမ်ားသည္။ ပုတတ္က်ေတာ့ ေမး႐ုိးကို ျဖဳတ္၊ စြန္႔ ပစ္ၿပီးမွ ကင္ျခင္း၊ ေၾကာ္ျခင္း၊ ေထာင္းျခင္းျပဳလုပ္ရသည္။ ေမး႐ုိးကုိစားကေမ့တတ္ေသာေၾကာင့္ စြန္႔ပစ္ ရျခင္းျဖစ္ေလသည္။ ပုတတ္သားသည္ ယုန္သားကဲ့ သုိ႔ ခ်ဳိဆိမ့္၍ လူႀကဳိက္မ်ားျခင္း ျဖစ္ သည္။ ပုတတ္သားကုိကင္၍လည္းေကာင္း၊ ျပဳတ္ၿပီးေထာင္းေၾကာ္ျခင္း ျဖင့္လည္းေကာင္း၊ အစုိကုိဆီျပန္ ခ်က္၍လည္းေကာင္း၊ အစပ္ခ်က္ျခင္း၊ မန္က်ည္းရြက္ႏွင့္ အခ်ဥ္ခ်က္ျခင္း ျဖင့္ေသာ္လည္းေကာင္းႏွစ္သက္သလုိခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ၾကေလသည္။ ပုတတ္ကင္ႏွင့္သရက္ေစ့ အဆန္ေရာေထာင္းေၾကာ္စားလွ်င္ ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာေရာဂါ ေပ်ာက္သည္။ ႏွစ္ ေကာင္ပူးလ်က္ ပုတတ္တစ္ကင္ကုိ ၁၅ဝ က်ပ္၊ ၁၇ဝ က်ပ္အထိေစ်းရွိသည္။ လုိခ်င္သေလာက္ မရပါ။ ရွားပါးပစၥည္းျဖစ္သည္။ ပုတတ္တုိ႔၏ အေရြလုိက္ခ်ိန္သည္ တန္ခူးလ၊ ကဆုန္လ၊ နယုန္လမ်ားျဖစ္သည္။ ပုတတ္ အမမ်ားဥေသာအခါ ဥႏွစ္ လုံးမွ ဆယ့္ႏွစ္လုံးအထိဥၾကသည္။ ပုတတ္သားကုိ ခ်ဳိလုိ႔ လူအေတာ္မ်ားမ်ားက ႀကဳိက္ႏွစ္သက္ၾကေသာ္ျငားတြင္းေအာင္းသားျဖစ္၍ အေဖာေရာဂါ ရွိသူ၊ ေလးဘက္နာေရာဂါ ရွိသူမ်ားေရွာင္ၾကေလသည္။ အညာေဒသတြင္ ပုတတ္ကဲ့သုိ႔ ရွားပါးစားစရာတစ္မ်ဳိးမွာေျမဥျဖစ္ သည္။ ေျမဥသည္လည္းမုိးၿဖဳိင္ၿဖဳိင္ က်မွေပၚသည္။ နယုန္လ၊ ကဆုန္လကုန္ခါနီးေလာက္မွ တန္ေဆာင္မုန္း၊ နတ္ေတာ္လအထိေတြ႕ရသည္။ သူသည္လည္းမုိးအေပၚမွာမူတည္ သည္။ မုိးေကာင္း၍ ေနာက္မုိးရြာလွ်င္ ျပာသုိလလယ္ေလာက္အထိေတြ႕ရ တတ္သည္။ ေျမဥဆုိသည္မွာမႈိတစ္ မ်ဳိးျဖစ္သည္။ သုိ႔ေသာ္မႈိလုိ ႐ုိးတံ၊ အဖူးအငုံ၊ အပြင့္မပါေခ်။ ေျမဥသည္ မႈိမျဖစ္မီမႈိဥကဲ့သုိ႔ အသြင္သဏၭာန္ ရွိေလသည္။ ေျမဥ၏ အရြယ္အစားမွာေလာက္စားလုံးထက္ ႏွစ္ဆနီးပါးေလာက္ႀကီးသည္။ အေရာင္မွာအျဖဴေရာင္ျဖစ္သည္။ ေျမဥအေပၚယံအခြံပါးပါးေလးလွီးၿပီးေျပာင္စင္ ေအာင္ ေဆးေၾကာလ်က္ မႈိကဲ့သုိ႔ ခ်က္ ျပဳတ္စားေသာက္ၾကေလသည္။ သုိ႔ ေသာ္ အရည္ေသာက္ခ်က္သည္ကနည္းၿပီးဆီျပန္ခ်က္စားသည္ကမ်ား ၾကသည္။ မႈိထက္ခ်ဳိဆိမ့္ေသာအရသာရွိသည္။ ႏူးည့ံသည္။ ေျမဥသည္ မႈိကဲ့သုိ႔ သဲေျမမွာသာေတြ႕ရသည္။ ေျမဥျဖစ္တည္ပုံမွာေရွးဦးစြာ ျဖဴေဖြးေသာေျမဆီဥအဖူးေလးမ်ားပြင့္လာ ၿပီးတစ္လနီးပါးၾကာမွ ေျမဥျဖစ္လာခဲ့သည္။ သဲေျမမွာေျမဥတူးရသည္ မုိ႔ မႈိေလာက္ခက္ခက္ခဲခဲမတူးရ ပါ။ မႈိဥသည္ ပုတတ္ကဲ့သုိ႔ ရွားပါး ၿပီးေစ်းႀကီးသည္။ တစ္ပိႆာကုိ ၆ဝဝဝ က်ပ္အထိရွိသည္။ ေျမဥသည္ အစုိသာမကပါးပါးလွီးအေျခာက္ လွန္းထားၿပီးခ်က္စားကလည္းေကာင္းလွသည္။ ေျမဥသည္ ခ်ဳိဆိမ့္ ႏူးညံ့၍ စားေကာင္းေသာ္ျငားေသြးတုိးျခင္း၊ ဇက္ေၾကာတက္ျခင္းျဖစ္ တတ္သလုိအေဖာေရာဂါရွိသူ၊ ေလးဘက္နာေရာဂါရွိသူမ်ားႏွင့္ မတည့္ ပါ။ ေရာဂါတုိးတတ္ေလသည္။ ဘယ္အရာမဆုိတစ္ခုေကာင္း လွ်င္ တစ္ခုဆုိးက်ဳိးေပးတတ္သည္ မွာေလာက၏ နိယာမပင္မဟုတ္ပါ လား။ အဆင္းနွင့္ အတက္၊ အလင္း ႏွင့္ အေမွာင္၊ အပူႏွင့္အေအးဖြဲ႕ စည္းတည္ေဆာက္ထားသည္ကုိကေလာက၏ အသြင္သဏၭာန္ ျဖစ္ေလသည္။

No comments:

Post a Comment

ေနာက္ဆုံးရပို ့စ္၂၀စာတင္ထား၍ဖတ္လိုပါကRead more သို ့ေခါင္းစဥ္စာသို ့အိုင္ကြန္အရုပ္ကေလးအားကလစ္လိုက္ပါ

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

ဒီမွာတင္ျပီးသားႏွင္ ့ေနာက္ဆုံးတင္ထားေသာပို ့စ္အေထြေထြမ်ားစိတ္တိုင္းက်တစ္ခုျခင္းကလစ္၍ဖတ္နိုင္ပါတယ္