သတင္းအေထြေထြဖတ္ျခင္းသည္အေကာင္းႏွင္ ့အဆိုးအျမင္ေဝဖန္ခဲြျခားနိုင္ရန္ျဖစ္ပါသည္..

Monday, 15 April 2013

ငုံးဥစားသုံးျခင္းအက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား

Photo: ငံုးဥ အစြမ္း

ငံုးဥကိုေတာ႕ မသိတဲ႕လူဆိုတာ ရွားပါတယ္။ဒါေပမယ္႕ ငံုးဥထဲမွာ ဆိုရင္ ဘယ္လိုအာဟာရမ်ားစြာ ပါ၀င္တာကိုေတာ႕ သိတဲ႕သူ ရွားပါးပါလိမ္႕
မယ္။ငံုးဥထဲမွာ ပါတဲ႕ အာဟာရတန္းဖိုးဟာဆိုရင္ ၾကက္ဥႏွစ္လံုးစာနဲ႕ ညီမွ်
တယ္ဆိုတာေကာ သိၾကပါသလား။ငံုးဥဟာ လူ႕ရဲ႕ အဆုတ္နဲ႕ သရက္ရြက္ကို
အားေကာင္းေစပါတယ္။ငံုးဥကို စားသံုးသင္႕တဲ႕ သူေတြကေတာ႕ ကေလး
ေတြ၊ သက္ၾကီးရြယ္အိုေတြ၊ ေသြးအားနည္းတဲ႕သူေတြ၊ ခ်ဴခ်ာတဲ႕သူနဲ႕ မီးဖြား
ျပီးခါစ မိခင္ေလာင္းတို႕ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာ ရွိတဲ႕သူေတြက
ေတာ႕ ငံုးဥကို ပမာဏမ်ားစြာ မစားသင္႕ပါဘူး။ငံုးဥမွာ ပရိုတင္း၊အဆီ၊သံဓာတ္
လက္စီသင္(Lecithin)၊vitamin-A ၊ vitamin-B1 ၊ B2 calcium ၊ မီးစုန္းဓာတ္၊
ဆိုဒီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္ ၊ခယ္လီယမ္၊ကန္႕ညိဳ(ဆီလီနီယမ္)၊သတၱဳဓာတ္ နဲ႕ ကို
လက္စထေရာ ေတြ လံုေလာက္စြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ငံုးဥ၀ယ္ရာမွ လတ္ဆတ္ဖို႕
က အေရးၾကီးပါတယ္။အက္ေနတဲ႕၊အခ်ိန္ၾကာေနတဲ႕ ငံုးဥကို မ၀ယ္ဖို႕ သတိ
ထားရပါမယ္။ငံုးဥကို ၀ယ္ျပီးေနာက္ ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းထားပါ။၀ယ္တဲ႕
ေန႕ကစျပီး လ၀က္စာ အခ်ိန္ထက္ ေက်ာ္ရင္ အဲဒီငံုးဥကို လြင္႕ပစ္လိုက္ပါ။
ငံုးဥကုိစားမယ္ဆိုရင္ တစ္ေန႕မွာ ၃လံုးကေန ၅လံုးထိ စားသံုးဖို႕ သင္႕
ေလ်ာ္ပါတယ္။ငံုးဥမွာပါတဲ႕ vitamin-B ဟာ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို ကူညီကုသေပး
ပါတယ္။အဲဒါအျပင္ ေဖာေရာင္ျခင္းနဲ႕ အူလမ္းေၾကာင္းနာျခင္းကိုပါ ကုသေပး
ႏိုင္တယ္။ငံုးဥမွာ အဆီနဲ႕ ကိုလက္စထေရာေတြ ပါ၀င္တာေၾကာင္႕ ၀ေနတဲ႕
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ပါ၀င္တဲ႕ ဓာတ္ေတြေၾကာင္႔ ေသြးက်
ေစျပီး ေသြးေၾကာ ေကာင္းမြန္ေအာင္ ကာကြယ္ ထိန္းေပးတယ္။ေသြးေၾကာ
မွာ ေသြးခဲျခင္း၊ ေသြးခဲတာေၾကာင္႕ ေသြးဖတ္ပိတ္ျခင္းေတြကို ကာကြယ္ေပး
ပါတယ္။ႏွလံုးေသြးေၾကာ ေရာဂါသည္ေတြရဲ႕ အားျဖည္႕ အစာလည္း ျဖစ္ပါ
တယ္။ပါ၀င္တဲ႕ လက္စီသင္ဟာ ၾကက္ဥထဲမွာ ပါ၀င္တာထက္ ၃၊၄ ဆပိုပါ
တယ္။ငံုးဥဟာ သေႏၵသားနဲ႕ ကေလးငယ္ေတြ အတြက္ အားေကာင္းေစတာ
မုိ႕လို႕ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္ေတြ ငံုးဥကို မ်ားမ်ား စားေပးသင္႕ပါတယ္။

၁။ ငံုးဥနဲ႕ ႏြားႏို႕ကို တြဲစားမယ္ဆိုရင္ ေသြးအားနည္းသူ၊ကိုယ္ခႏၵာ
အင္အားခ်ည္႕နဲ႕ေနသူ၊အစာအိမ္ အားနည္းေနသူ အတြက္ အက်ိဳးရွိပါတယ္။
၂။ ငံုးဥဆန္ျပဳတ္စားမယ္ဆိုရင္ ေသြးတိုးသမားကို ေသြးက်ေစပါမယ္။ျပီးရင္
အသည္းနဲ႕ ေက်ာက္ကပ္ကို အားျဖည္႕ေပးပါတယ္။
၃။ ငံုးဥနဲ႕ တရုတ္ၾကက္သြန္ျမိတ္ေၾကာ္တြဲစားရင္ ေက်ာက္ကပ္အားနည္းျခင္း၊
ခါးနာျခင္း၊ပန္းေသပန္းညိဳးျခင္းကို ျပန္လွည္ေကာင္းမြန္ေစဖို႕ ျပဳျပင္ေပးပါ
တယ္။တီဘီေရာဂါ၊အဆုတ္အားနည္းျပီး ေခ်ာင္း အၾကာၾကီး ဆိုးေနသူေတြ
ကုိ ေကာင္းမြန္ေအာင္ တျဖည္းျဖည္း ရွင္းေပႏိုင္ပါတယ္။
ဒါေပမယ္႕ ငံုးဥကို လိေမၼာ္သၤီးနဲ႕ တဲြမစားသင္႕ပါဘူး။တဲြစားမိရင္ေတာ႕
၀မ္းပ်က္ျခင္း၊၀မ္းေဖာေရာင္ျခင္းနဲ႕အစာမေၾကျခင္းကို ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။
ျပီးဒါနဲ႕ ငံုးဥကို ၀က္အသည္းနဲ႕ တြဲမစားမိဖို႕ လိုအပ္ပါတယ္။စားမိရင္ေတာ႕ လိပ္ေခါင္းေရာဂါ ျဖစ္ပြားတတ္ျပီး အမည္းစက္ေတြ ထြက္ေပၚလာႏိုင္ပါတယ္။

ငံုးဥအေၾကာင္းကို စံုသေလာက္ေတာ႕ ေျပာျပီးပါျပီ။ရွည္သြားရင္ေတာ႕ ခြင္႔
လႊတ္ပါ။

ဗဟုသုတ စြယ္စံုက်မ္း

...................................................
Credit to က်န္းမာေရးစာတိုမ်ားစုစည္းမွဳ
ငုံးဥကို စာဖတ္သူအပါဝင္ လူေတာ္မ်ားမ်ားစားသုံးဘူးႀကမွာပါ 
ငံုးဥကိုေတာ႕ မသိတဲ႕လူဆိုတာ ရွားပါတယ္။ဒါေပမယ္႕ ငံုးဥထဲမွာ ဆိုရင္ ဘယ္လိုအာဟာရမ်ားစြာ ပါ၀င္တာကိုေတာ႕ သိတဲ႕သူ ရွားပါးပါလိမ္႕
မယ္။ငံုးဥထဲမွာ ပါတဲ႕ အာဟာရတန္းဖိုးဟာဆိုရင္ ၾကက္ဥႏွစ္လံုးစာနဲ႕ ညီမွ်
တယ္ဆိုတာေကာ သိၾကပါသလား။

ငံုးဥဟာ လူ႕ရဲ႕ အဆုတ္နဲ႕ သရက္ရြက္ကို
အားေကာင္းေစပါတယ္။ငံုးဥကို စားသံုးသင္႕တဲ႕ သူေတြကေတာ႕ ကေလး
ေတြ၊ သက္ၾကီးရြယ္အိုေတြ၊ ေသြးအားနည္းတဲ႕သူေတြ၊ ခ်ဴခ်ာတဲ႕သူနဲ႕ မီးဖြား
ျပီးခါစ မိခင္ေလာင္းတို႕ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာ ရွိတဲ႕သူေတြက
ေတာ႕ ငံုးဥကို ပမာဏမ်ားစြာ မစားသင္႕ပါဘူး။ငံုးဥမွာ ပရိုတင္း၊အဆီ၊သံဓာတ္
လက္စီသင္(Lecithin)၊vitamin-A ၊ vitamin-B1 ၊ B2 calcium ၊ မီးစုန္းဓာတ္၊
ဆိုဒီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္ ၊ခယ္လီယမ္၊ကန္႕ညိဳ(ဆီလီနီယမ္)၊သတၱဳဓာတ္ နဲ႕ ကို
လက္စထေရာ ေတြ လံုေလာက္စြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ငံုးဥ၀ယ္ရာမွ လတ္ဆတ္ဖို႕
က အေရးၾကီးပါတယ္။အက္ေနတဲ႕၊အခ်ိန္ၾကာေနတဲ႕ ငံုးဥကို မ၀ယ္ဖို႕ သတိ
ထားရပါမယ္။ငံုးဥကို ၀ယ္ျပီးေနာက္ ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းထားပါ။၀ယ္တဲ႕
ေန႕ကစျပီး လ၀က္စာ အခ်ိန္ထက္ ေက်ာ္ရင္ အဲဒီငံုးဥကို လြင္႕ပစ္လိုက္ပါ။
ငံုးဥကုိစားမယ္ဆိုရင္ တစ္ေန႕မွာ ၃လံုးကေန ၅လံုးထိ စားသံုးဖို႕ သင္႕
ေလ်ာ္ပါတယ္။ငံုးဥမွာပါတဲ႕ vitamin-B ဟာ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို ကူညီကုသေပး
ပါတယ္။အဲဒါအျပင္ ေဖာေရာင္ျခင္းနဲ႕ အူလမ္းေၾကာင္းနာျခင္းကိုပါ ကုသေပး
ႏိုင္တယ္။ငံုးဥမွာ အဆီနဲ႕ ကိုလက္စထေရာေတြ ပါ၀င္တာေၾကာင္႕ ၀ေနတဲ႕
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ပါ၀င္တဲ႕ ဓာတ္ေတြေၾကာင္႔ ေသြးက်
ေစျပီး ေသြးေၾကာ ေကာင္းမြန္ေအာင္ ကာကြယ္ ထိန္းေပးတယ္။ေသြးေၾကာ
မွာ ေသြးခဲျခင္း၊ ေသြးခဲတာေၾကာင္႕ ေသြးဖတ္ပိတ္ျခင္းေတြကို ကာကြယ္ေပး
ပါတယ္။ႏွလံုးေသြးေၾကာ ေရာဂါသည္ေတြရဲ႕ အားျဖည္႕ အစာလည္း ျဖစ္ပါ
တယ္။ပါ၀င္တဲ႕ လက္စီသင္ဟာ ၾကက္ဥထဲမွာ ပါ၀င္တာထက္ ၃၊၄ ဆပိုပါ
တယ္။ငံုးဥဟာ သေႏၵသားနဲ႕ ကေလးငယ္ေတြ အတြက္ အားေကာင္းေစတာ
မုိ႕လို႕ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္ေတြ ငံုးဥကို မ်ားမ်ား စားေပးသင္႕ပါတယ္။

၁။ ငံုးဥနဲ႕ ႏြားႏို႕ကို တြဲစားမယ္ဆိုရင္ ေသြးအားနည္းသူ၊ကိုယ္ခႏၵာ
အင္အားခ်ည္႕နဲ႕ေနသူ၊အစာအိမ္ အားနည္းေနသူ အတြက္ အက်ိဳးရွိပါတယ္။
၂။ ငံုးဥဆန္ျပဳတ္စားမယ္ဆိုရင္ ေသြးတိုးသမားကို ေသြးက်ေစပါမယ္။ျပီးရင္
အသည္းနဲ႕ ေက်ာက္ကပ္ကို အားျဖည္႕ေပးပါတယ္။
၃။ ငံုးဥနဲ႕ တရုတ္ၾကက္သြန္ျမိတ္ေၾကာ္တြဲစားရင္ ေက်ာက္ကပ္အားနည္းျခင္း၊
ခါးနာျခင္း၊ပန္းေသပန္းညိဳးျခင္းကို ျပန္လွည္ေကာင္းမြန္ေစဖို႕ ျပဳျပင္ေပးပါ
တယ္။တီဘီေရာဂါ၊အဆုတ္အားနည္းျပီး ေခ်ာင္း အၾကာၾကီး ဆိုးေနသူေတြ
ကုိ ေကာင္းမြန္ေအာင္ တျဖည္းျဖည္း ရွင္းေပႏိုင္ပါတယ္။
ဒါေပမယ္႕ ငံုးဥကို လိေမၼာ္သၤီးနဲ႕ တဲြမစားသင္႕ပါဘူး။တဲြစားမိရင္ေတာ႕
၀မ္းပ်က္ျခင္း၊၀မ္းေဖာေရာင္ျခင္းနဲ႕အစာမေၾကျခင္းကို ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။
ျပီးဒါနဲ႕ ငံုးဥကို ၀က္အသည္းနဲ႕ တြဲမစားမိဖို႕ လိုအပ္ပါတယ္။စားမိရင္ေတာ႕ လိပ္ေခါင္းေရာဂါ ျဖစ္ပြားတတ္ျပီး အမည္းစက္ေတြ ထြက္ေပၚလာႏိုင္ပါတယ္။

ငံုးဥအေၾကာင္းကို စံုသေလာက္ေတာ႕ ေျပာျပီးပါျပီ။ရွည္သြားရင္ေတာ႕ ခြင္႔
လႊတ္ပါ။

ဗဟုသုတ စြယ္စံုက်မ္း

...................................................
Credit to က်န္းမာေရးစာတိုမ်ားစုစည္းမွဳ

No comments:

Post a Comment

ေနာက္ဆုံးရပို ့စ္၂၀စာတင္ထား၍ဖတ္လိုပါကRead more သို ့ေခါင္းစဥ္စာသို ့အိုင္ကြန္အရုပ္ကေလးအားကလစ္လိုက္ပါ

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

ဒီမွာတင္ျပီးသားႏွင္ ့ေနာက္ဆုံးတင္ထားေသာပို ့စ္အေထြေထြမ်ားစိတ္တိုင္းက်တစ္ခုျခင္းကလစ္၍ဖတ္နိုင္ပါတယ္